Într-o lume în care transformarea digitală și automatizarea sunt din ce în ce mai prezente, există încă multe instituții care continuă să lucreze cu programe depășite și procese manuale. Consecințele neînregistrării informațiilor în RAN și RENNS pot fi resimțite pe termen lung. Cu cât se amâna mai mult adoptarea unei soluții digitale, cu atât devin mai grave problemele cu care se poate confrunta un UAT. Nomenclatura stradală nu este folosită doar la registrul agricol, ci și la taxe și impozite, urbanism, asistență socială, stare civilă. O singură eroare din nomenclatorul de adrese are șansa de a se regăsi în zeci de documente emise de aceste compartimente. Unele din aceste documente stau la baza altor documente, dosare sau acțiuni, ducând în unele cazuri la probleme complexe pentru administrație și cetățeni.
Registrul Agricol Național (RAN) are ca obiectiv consolidarea datelor registrelor agricole de la nivelul tuturor unităților administrativ teritoriale într-un sistem central, format standardizat, electronic și într-o manieră automatizată, respectiv accesarea lor în mod securizat. Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale (RENNS) reprezintă un sistem de evidență și consultare geospațială a nomenclaturii stradale la nivel național.
Provocările administrației publice locale privind RAN & RENNS
➡️ dificultatea corelării datelor colectate cu date fiscale, funciare, cadastrale din cauza neintegrării aplicațiilor folosite în diferitele compartimente ale primăriei.
➡️ dificultatea procesării datelor și obținerea rapoartelor la nivel local/național în timp real, dat fiind faptul că în multe situații, administrația locală utilizează exclusiv registre fizice, iar acolo unde au fost implementate sisteme informatice locale, acestea conțin doar datele de la nivelul UAT-ului respectiv.
➡️ risc ridicat de pierdere iremediabilă a informațiilor în cazul distrugerii/pierderii registrelor fizice.
➡️ colectarea cu greutate a datelor la nivel central din cauza angrenării unui număr mare de resurse administrative, umane și financiare, alocate pentru colectarea, analiza, raportarea și publicarea acestor date aferente Registrului Agricol.
➡️ lipsa datelor geo-spațiale, date de maximă importanță în specificul lucrului cu registrul agricol, cum ar fi, de exemplu, necesitatea vizualizării delimitărilor terenurilor agricole într-un instrument tip hartă.
➡️ informațiile pot fi stocate în diferite locații și în formate diferite, ceea ce poate duce la o lipsă de transparență și accesibilitate a datelor. Acest lucru poate face mai dificilă monitorizarea activității și luarea deciziilor informate.
➡️ imposibilitatea exportului datelor aferente registrului agricol către alte sisteme informatice ale unor potențiali beneficiari din cauza lipsei unei baze de date centrale.
➡️ Întârzieri în raportarea datelor și sancțiuni: există riscul de a întârzia raportarea datelor către autorități, ceea ce atrage sancțiuni și amenzi. De asemenea, există un risc crescut de a introduce manual date greșite, ceea ce poate duce la neconformități și probleme legale.
Impactul financiar negativ poate fi evitat prin implementarea următoarelor soluții digitale.
Soluția? Avansis.Registru Agricol, software pentru gestionarea datelor din registrul agricol
RAN: pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, vă propunem implementarea soluției Avansis.Registru Agricol, care asigură încărcarea datelor în RAN. Ne vom ocupa de preluarea datelor din soluția de registru agricol utilizată în prezent de dumneavoastră, respectiv de instruirea utilizatorilor.
RENNS: vă supunem atenției un proiect care are două etape principale:
ETAPA I cuprinde cartografierea tuturor arterelor/străzilor și adreselor existente în cadrul localităților din componența UAT-ului dumneavoastră. Acest lucru se poate realiza rapid prin trei metode pe care vi le vor explica consultanții Integrisoft.
ETAPA II cuprinde alinierea arterelor și adreselor existente la Normele de aplicare ale H.G. 777/2016, respectiv:
- stabilirea și aplicarea de denumiri tuturor arterelor din localități
- renumerotarea adreselor pe fiecare arteră în parte
- împachetarea acestor date într-un fișier XML care se va încărca în platforma RENNS, scutindu-vă astfel de efortul introducerii linie cu linie a tuturor arterelor, respectiv punct cu punct a tuturor adreselor din localități.
Avantajele și beneficiile utilizării softului Avansis.Registru Agricol
Colaborând cu noi, veți respecta legislația și veți evita contravențiilor privind neîncărcarea informațiilor în sistemele RENNS și RAN. Necompletarea sau neactualizarea celor două sisteme informatice constituie contravenție și este sancționată cu amendă.
Reducerea birocrației, decongestionarea activității de raportare, eficientizarea administrației și scăderea cheltuielilor ar trebui să se numere printre obiectivele principale ale oricărui primar.
Importanța nomenclaturii stradale și implicit RENNS este indispensabilă pentru: serviciul 112, intervenții în situații de urgență SMURD, navigație GPS, poștă și curierat, taximetrie, telecomunicație, utilități publice, firme de intervenție, protecție si pază.
Datorită soluțiilor propuse de Integrisoft, ambulanța, pompierii, poliția dețin informații exacte pentru a ajunge direct la adresele cetățeniilor care apelează serviciile de urgență, fără a fi nevoiți să piardă timp căutând adresa exactă a solicitantului și punându-i viața în pericol.
Autoritățile publice locale care vor dispune de mecanisme de consolidare si agregare a datelor aferente Registrului Agricol cu informații conexe din domeniul fiscal și imobiliar, vor avea o mai bună evidență asupra taxelor și impozitelor datorate de contribuabili.
Vă invităm să citiți „Top 10 beneficii aduse de implementarea și utilizarea consecventă a aplicației Avansis.Registru Agricol.”